Den Haag – 11 mei 2024 – In een sprankelende viering van talent en creativiteit is Sheree Lenting in Korzo Theater bekroond met de BNG Bank Dansprijs 2024. Lenting, een van origine visionaire danseres, dansprogrammeur, artivist en choreograaf, heeft met haar grensverleggende werk de jury overtuigd en wordt nu erkend als een van de meest opmerkelijke en opkomende choreografen van haar generatie.
De BNG Bank Dansprijs een bedrag van €50.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende choreograaf, die zich onderscheidt door innovatie, originaliteit en artistieke uitmuntendheid. Sheree Lenting, met haar gedurfde stijl en diepgaande artistieke visie, heeft deze criteria glansrijk vervuld.
Haar stukken zijn geprezen om hun vermogen om emoties op te wekken, maatschappelijke thema’s te verkennen en traditionele grenzen van de dans te doorbreken. Met een mix van verschillende dansstijlen weet Lenting een unieke en meeslepende ervaring te creëren voor haar publiek.
De BNG Bank Dansprijs is een erkenning van Lenting’s voortdurende toewijding in de danswereld. Haar artistieke bijdragen worden gezien als baanbrekend en inspirerend voor de toekomst van de Nederlandse dansscene.
Sheree Lenting heeft met deze onderscheiding haar plaats veroverd als een voorloper in de hedendaagse danswereld en we kijken uit naar de verdere ontwikkeling van haar carrière.
Lees hieronder het Juryraport BNG BANK DANSPRIJS 2024
De jury van de BNG Bank Dansprijs is verheugd te constateren dat zij ondanks pittige tijden voor onafhankelijk werkende choreografen toch een keuze heeft kunnen maken uit een stevig palet aan beloftevolle dansmakers. De meeste van hen hebben hun resultaten op een podium kunnen laten zien dankzij belangrijke presentatieformules zoals Here We Live And Now, Moving Futures Festival, 4×4, Making Space Week, Danslokaal en vele andere bundelingen van voorstellingen of uitgewerkte (studio)presentaties.
Organisaties als Korzo, Dansateliers en DansBrabant maar ook gezelschappen én festivals waaronder CaDance, schrit_tmacher en De Nederlandse Dansdagen, maken het samen mogelijk dat nieuwe stemmen de kans krijgen hun ideeën verder te ontwikkelen. Echter, de mogelijkheden voor opkomende choreografen om hun werk in een theater te kunnen delen met een grote groep toeschouwers zijn en blijven gering, hetgeen binding met programmeurs en publiek bemoeilijkt. Gelukkig bestaan er tourneeformats zoals DansClick die iets aan deze lacune proberen te doen. De samenwerking tussen het BNG Cultuurfonds en Korzo, die jaarlijks resulteert in een landelijke tournee voor de winnaar, is dan ook van onschatbare waarde.
De jury heeft zich dus wederom met veel energie gewijd aan de selectie van de winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2024, die komend najaar in tien theaters te zien zal zijn tijdens de tournee van DansClick 26. Het viel de jury op dat veel makers vanzelfsprekend verschillende dansstijlen combineren. Ook doen choreografen gedegen onderzoek naar de ontstaansgeschiedenis van dansstijlen, al dan niet in het licht van hun eigen achtergrond. De jury mist wel nog een doorbraak van een groter aantal vrouwelijke makers. Daartegenover ziet ze wel veel dubbeltalenten, makers die meerdere kunstvakdisciplines beheersen: ze combineren het vak van choreograaf bijvoorbeeld met dat van componist, musicus, programmeur of documentairemaker.
De winnaar van de BNG Bank Dansprijs 2024 is zo’n dubbeltalent. Deze geboren en getogen Rotterdammer is een hiphopdanser in hart en nieren. Maar ze is meer, veel meer. Ze is onderzoekend ingesteld, academisch opgeleid, ze doceert, organiseert, cureert en programmeert. Ze maakt films, documentaires, voorstellingen en publieksprogramma’s vol interactie. Haar eerste korte film She, gemaakt met Kiraly Saint Claire en dicht op de huid van zwarte vrouwen gefilmd, werd direct gepresenteerd tijdens het bekende internationale filmfestival in Rotterdam.
Wat deze maker ook doet, ze doet het met volle overtuiging.
De winnaar van dit jaar is een maker met een missie:
De BNG Bank Dansprijs 2024 gaat naar choreograaf en curator/programmeur Sheree Lenting voor haar duet I am my ancestors wildest dream, gemaakt als onderdeel van de voorstelling Power i.s.m. Lloyds Company en de dansers Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat
De jury onderstreept met onderstaand juryrapport graag de keuze voor deze prijswinnaar: Een veelzeggende vlecht van heden, verleden en toekomst
Het werk van Sheree Lenting gaat over female en black empowerment. Ze brengt verhalen en histories voor het voetlicht die (te) vaak nog onderbelicht blijven. Ze gunt haar publiek, haar team en zichzelf een meer omvattende, rijkere blik op onze geschiedenis, tradities én toekomst. Moeiteloos verbindt ze in haar werk deze toekomst met heden en verleden.
Als choreograaf componeert ze niet alleen dansmateriaal om haar verhaal te vertellen, maar schept ze ook videobeelden en een soundscape met spoken word. Daarmee biedt ze haar publiek op meerdere manieren toegang tot het werk. De zorg en aandacht die uit haar werk spreken, typeren haar als maker, ze neemt haar publiek serieus en zoekt naar sleutels om haar toeschouwers toegang te geven tot de bronnen die zij aanboort.
In haar choreografisch werk put ze uit haar persoonlijk leven en de bronnen die daarin verbogen liggen. Ze durft haar eigen, Nederlands-Surinaamse stem te gebruiken en weeft daar andere stemmen doorheen. In haar duet I am my ancestors wildest dream onderzoekt Sheree via haar eigen biografie de verbondenheid via de vrouwelijke lijn in haar familie. Ze zoekt naar stemmen in het verleden die niet direct tot ons komen, maar op de golven van de wind. Ze onderzoekt hoe die biografische verhalen van haar voormoeders deel uitmaken van het hier en nu. Pijnlijke memoires vervlecht ze met een zachte blik tot een aanstekelijke rebellie. Zo komen toen en nu samen in een voorstelling die nergens te privé wordt.
Deze persoonlijke blik deelt ze genereus in krachtige, poëtische beelden: in sluimerende zang, vitale dans, magische videobeelden, krachtige muziek en bezwerende spoken word. Haar publiek voelt zich zo op meerdere manieren uitgenodigd mee te gaan, mee te voelen, mee te bewegen.
In I am my ancestors wildest dream wervelen al die disciplines poëtisch om elkaar heen, als een levendige vlecht van heden, verleden en toekomst.
De jonge, energieke performers, Cicely Wijnaldum en Ciara Hiwat zoeken telkens naar synchroniciteit en doorkruisen een spanningsveld om daar te komen, soms letterlijk via een gazen gordijn dat hen golvend scheidt, soms figuurlijk wanneer ze de hoofden tegen elkaar afstand en nabijheid combineren. Mede door de poëtische stem van Burnice Hiwat op band en de zinderende muziek van HAYP Music beleef je dit duet als een droom, die je meezuigt naar een amalgaan van actuele herinneringen.
Het reflecteert op hoe wij met familielijnen verbonden zijn en dat onze identiteit rijker is dan alleen het individu in het hier en nu.
De jury ziet in Sheree Lenting een nieuwsgierige, kritische maker die zorgvuldig zoekt naar een mooie, poëtische en rijke (dans)taal voor het delen van grote en kleine verhalen. En ook al kunnen die moeilijk en ingewikkeld lijken, ze weet die toegankelijk te maken. De jury is benieuwd naar het potentieel aan verhalen dat nog in deze maker ligt te wachten om met een publiek te delen. De jury hoopt dat de BNG Bank Dans Prijs 2024 haar carrière die verdiende zet kan geven.