Sribi Switi is de eerste kindervoorstelling van choreograaf Lloyd Marengo, een hiphopvoorstelling met robotics, popping en waving voor 4+. Sribi Switi toert van 16 oktober 2022 tot en met 16 april 2023 door het hele land. We vroegen Lloyd Marengo naar zijn inspiratiebronnen.

Tien keer toffer
Wat heeft je geïnspireerd voor deze voorstelling?
Lloyd Marengo: “Ten eerste de voorstelling van Nabil Ouelhadj, een choreograaf uit Frankrijk met wie ik eerder aan een internationale coproductie werkte. Nabil had een kindervoorstelling gemaakt die succesvol was in Frankrijk. Dat heeft me aan het denken gezet. In eerste instantie wilde ik het precies zo overnemen. Later dacht ik: maar dat is Nabil en dat is een Franse versie van zijn belevenis, zijn verhaal. Het zou natuurlijk tien keer toffer zijn als ik het zelf doe, daarin mijn eigen achtergrond betrek en mijn eigen boodschap overbreng. Met Sribi Switi (oftewel slaap lekker) maak ik een droomvoorstelling voor kinderen. Ten tweede ben ik geïnspireerd door al die Surinaamse kinderverhalen en kinderboeken. Na wat research heb ik ontdekt hoe belangrijk bepaalde verhalen zijn voor de Surinaamse cultuur. Bijvoorbeeld het verhaal van Anansi de spin, die op verschillende manieren terug komt in de Surinaamse cultuur. Daarnaast heb ik Surinaamse slaapliedjes onderzocht, die komen ook terug. De voorstelling wordt niet te zwaar beladen, het gaat om de kinderen, dat is waar ik voor sta.”

Illusiedans
Je gaat robotics, popping en waving gebruiken, heb je dat al eerder voor kinderen gedaan?
Lloyd: “Ik heb heel vaak workshops popping gegeven, omdat het mijn eigen dansdiscipline is. Het werkt voor jong en oud, dik en dun, iedereen krijgt een glimlach want het is een soort van illusiedans. Om een klein voorbeeld te geven: heel de wereld kent de zogenaamde moonwalk van Michael Jackson. De illusie alsof je naar voren loopt maar eigenlijk achteruit gaat, dat is fantastisch, dat werkt nu nog steeds. Zo zijn er heel veel technieken. Als je daar doorgewinterd in bent, dan kan je echt wel mensen aan het dromen zetten.”

Persoonlijkheden
Met wie ga je Sribi Switi maken?
Lloyd: “Ik werk samen met Neha en Gerson, twee dansers die ooit bij mij in de les hebben gezeten in de periode van het HiphopHuis. Ze zijn uitgegroeid tot stevige persoonlijkheden. Gerson is daarbij een goeie vocalist. En Neha is een sterke vrouwelijke danser, zeker in de discipline popping. Popping is niet een van de makkelijkste dansvormen, het vergt erg veel van je tijd, creativiteit, je controle over je volledige lichaam. Er wordt wel wat van je gevraagd en op het moment dat je op een bepaald niveau bent, dan weet je: die persoon heeft er echt hard aan moeten trekken. Ruud de muzikant is multidisciplinair. Hij kan mooi zingen, instrumenten bespelen, beatboxen, hij heeft weet van de cultuur en van de muziek. Je kan veel kanten op met zo iemand, dus ook een belangrijke aanvulling op het team.”

Springplank
Waarom wilde je iets voor kinderen maken?
Lloyd: “Dit is mijn eerste kindervoorstelling maar sowieso niet de laatste. Als je iets wil veranderen aan de wereld, dan moet je dat bij de bron aanpakken. Je kan niet jong genoeg zijn om dingen te leren. Bijvoorbeeld over de drempels die we nog hebben in de samenleving. Dat kan over van alles gaan, maar in dit geval gaat het over kleur en samenzijn, een ontmoeting van de Surinaamse en Nederlandse cultuur. Sribi Switi zie ik als een springplank. We dromen allemaal van een betere wereld en als je dat heel vroegtijdig inbrengt en laat zien dat het anders kan, dan nemen kinderen dat van je over. Ik zie alle blije gezichten al voor me, daar heb ik wel behoefte aan.”