Op donderdag 19 oktober 2023 speelt Lloydscompany de voorstelling Unbreakable in het Staatstheater in Pretoria, Zuid-Afrika. De voorstelling wordt gespeeld tijdens een driedaags staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Maxima aan Zuid-Afrika (18-20 oktober 2023) op uitnodiging van president Cyril Ramaphosa. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid biedt de Koning het gezelschap op 19 oktober een cultureel programma aan: de voorstelling Unbreakable van Lloydscompany, de Soweto Skeleton Movers en acht musici van Hayp Music. Unbreakable maakt een Nederlandse tournee van 10 oktober (première Oude Luxor, Rotterdam) tot en met 30 november 2023.

HOOG BEZOEK
Lloyd Marengo over het bezoek aan Pretoria: “De vijf dansers van Soweto Skeleton Movers roeien met de riemen die ze hebben, dealen elke dag met load shedding. Met pantsula op straat in Soweto zorgen ze dat thuis het licht weer aan gaat. Wie had gedacht dat wij als Lloydscompany met hen naar Zuid-Afrika zouden gaan om onze voorstelling daar te spelen. Het is prachtig, vooral voor de dansers, dat ze een thuiswedstrijd spelen en met hoog bezoek. En als ik zeg hoog bezoek, bedoel ik ook echt hoog bezoek. Dat zal er ook voor zorgen dat vanaf dat moment er toch anders naar hen wordt gekeken in Zuid-Afrika. Dit is letterlijk van de straat naar het podium. Unbreakable brengt ons samen, het brengt Afrika, Suriname en Nederland samen. Ik hoop dat dit hen een betere toekomst bezorgt, een financieel zekere toekomst. En dat hun kwaliteiten gewaardeerd worden als kunst en niet meer als ‘streetshow pantsula’. Dat is wat de voorstelling in Pretoria voor mij betekent.”

STAATSBEZOEK KONINKLIJK PAAR AAN ZUID-AFRIKA
Naast een officiële welkomstceremonie door president Ramaphosa bij de Union Buildings in Pretoria zal het programma van het staatsbezoek onder andere bestaan uit een bezoek aan Blesbokspruit Wetland Reserve, het Apartheid Museum, de Innovation Village en het Freedom Park. Als blijk van waardering voor de geboden gastvrijheid, biedt de Koning een cultureel programma aan. In het Staatstheater in Pretoria wordt door Lloydscompany en Nederlandse musici van Hayp Music de voorstelling Unbreakable uitgevoerd, met Zuid-Afrikaanse dansers van de Soweto Skeleton Movers. Naast het Koninklijk paar zal ook de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa aanwezig zijn. Ook aanwezig tijdens het staatsbezoek zijn minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, minister Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en minister Ollongren van Defensie.
Meer info.

Cast: Topollo Ntulo, Jabulani Manyoni, Junior Hlongwane, Molefi Rakitla, Lerato Motsepe
Choreografie: Soweto Skeleton Movers en Lloyd Marengo
Regie: Jonzi D, Soweto Skeleton Movers
Productie: Lloydscompany
Muziek: DJ Sce,ction Sce,ction, Fisto Fisto & HAYP MUSIC (Alvin Leiws & Patrick Mijnals)
Musici:
Patrick Mijnals (piano / synthesizer)
Alvin Lewis (gitaar)
Glenn Gaddum (bas)
Yoràn Vroom (drums)
Geerten Feller (altviool)
Hieke Dam (viool)
Danna Paternotte (viool)
Dionne Nijsten (cello)
Licht: Paul van Laak
Visuals: Bouba Dola