LESBRIEF FATHER FIGURE
Beste docent,
Binnenkort bezoekt u met uw klas de voorstelling FATHER FIGURE van Lloydscompany. Er zijn een aantal dingen die wij u kunnen aanraden om uzelf en uw leerlingen/studenten warm te maken voorafgaand aan uw bezoek aan onze voorstelling.
Het eerste wat u kunt doen is samen met uw leerlingen/studenten research doen naar deze voorstelling, wat is de achtergrondinformatie? Wie zijn de castleden? Vraagstukken die u in de klas bespreekbaar kunt maken, een trailer van de voorstelling en meer.
Leerlingen zullen gerichter naar een voorstelling kijken als zij vooraf zijn voorbereid, zo kunnen zij met een juiste focus de voorstelling bezoeken. In deze voorstelling hanteren wij een universeel thema dat voor een ieder anders ingevuld kan worden maar toch voor iedereen een belangrijk en onmisbaar thema: vaderfiguren. Met de juiste voorbereiding kunnen de leerlingen de voorstelling wellicht beter begrijpen en dus ook stukken kunnen herkennen en erkennen uit persoonlijke ervaringen.
De lesbrief begint met inleidende informatie. Vanaf de ‘les voor de voorstelling’ beginnen de opdrachten. In de oranje kaders vind u extra informatie bij de opdrachten en het geven van de les.
De lesbrief bestaat uit:
- Inleiding voor docenten
- Les voor het voorstellingsbezoek
- Introductie
- Les na het voorstellingsbezoek
Als je vragen hebt over het lesmateriaal kun je altijd contact opnemen via: communicatie@lloydscompany.nl
Wij wensen u en uw leerlingen veel plezier met de lesbrief en de voorstelling!
Hartelijke groet,
Team Lloydscompany
INLEIDING
10 jaar na Father Father keert choreograaf Lloyd Marengo terug in de theaters met opvolger: Father Figure.
Een compacte “in your face” dance performance laat de struggle zien van 4 b-boys en een percussionist met het thema vaderfiguur. Soulfulle breakdance scènes, repetitieve ritmes, dynamische en verstilde beelden maken van Father Figure een indrukwekkende danscollage.
Father Figure is een productie van Lloydscompany. Onder de vlag van Lloydscompany komen dansers/upcoming urban makers én de underground battle scene samen. De company produceert voorstellingen en slaat daarmee een brug tussen de straat en het podium.
OVER LLOYDSCOMPANY
Lloyds Company verbindt hiphop en theater. Wij maken voorstellingen en begeleiden opkomende makers. Met de ene voet in de underground battle scene, en de andere op de theatervloer, opent Lloyds Company deuren voor urban dansers en makers.
Hiphop kun je niet alleen in het theater doen. Battles en jams, daar gebeurt het. Door zich doelbewust in de diverse werelden te begeven blijft Lloyd op de hoogte van wat er in de hiphopscene én daarbuiten speelt. Deze maatschappelijke context neemt hij ter inspiratie voor zijn voorstellingen, waarmee hij nationaal en internationaal succes boekte: Tagg, Father Father, Loud, Mind Ur Step.
OVER LLOYD MARENGO
Lloyd Marengo is een levende hiphoplegende in Rotterdam en daarbuiten. Getuige daarvan is zijn eigen tegel op de Nieuwe Binnenweg.
Lloyd Marengo is in 1973 geboren in Rotterdam. Als kleine jongen komt hij in het begin van de jaren tachtig in aanraking met breakdance. Zijn eerste performance is op zeventienjarige leeftijd samen met de groep ‘DCO’. Door op te treden in clubs en te dansen op de straat, raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de hiphopscene.
Zijn eigen onderneming ‘Twilight’ opende hij in 1996, waar likeminds samenkwamen en bezig waren met dans, muziek en graffiti. Daar ontstond twee jaar later de groep 010Bboys. Zij begonnen met het optreden in buurthuizen en clubs, waarna al snel de grote bedrijfsfeesten en festivals volgden. Hier ontwikkelde Lloyd zich als danser en later als choreograaf. In 2002 was hij mede-oprichter van het Hiphophuis.
Vanaf 1999 danste hij bij het Scapino Ballet en Conny Jansen. Bij het Act Festival in 2004 kreeg Lloyd voor het eerst de kans om zijn talent als choreograaf te laten zien met de voorstelling ‘French Connection’. Via de Kitchenette van Lantaren/Venster en Don’t Hit Mama van Theater Company Amsterdam in 2010 was de volgende trap op de ladder bereikt. Daar maakte hij twee voorstellingen met b-boys die tot wereldtop behoren: het duet Tag en Father Father.
Father Father was de eerste voorstelling van Nederlandse grond die op Breakin’Convention speelde. Daarna volgden Loud!, Mind Ur Step en was Lloyd choreograaf van B-Boy (Maas theater en Dans). De afgelopen jaren coachte Lloyd diverse dansers en opkomende makers, waaronder Pim Jansen, Sheyda Darab, Luciano Jackson, Sheree Lenting, Menno van Gorp, Xisco Riboch, Redo Ait Chitt en Justen Beer.
Foto door Aqueene Wilson
NAAR HET THEATER
De kans bestaat dat niet al uw leerlingen eerder een theater hebben bezocht. Voor sommige leerlingen kan dit dan ook best spannend zijn, daarom is het goed om met hen te bespreken hoe het er in het theater aan toegaat.
Hieronder staan enkele theaterregels genoemd.
THEATERREGELS
- Je mag reageren op de voorstelling, maar doe dit zachtjes, zodat je de andere leerlingen in de zaal en ook de cast niet stoort.
- Blijf tijdens de voorstelling op je plek zitten.
- Geen jassen en tassen in de zaal.
- Geen eten of drinken in de zaal.
Bij het bespreken van de theaterregels kan het helpen uw leerlingen de volgende vragen voor te leggen:
- Wat is het verschil tussen kijken naar een film en een theatervoorstelling? (Denk hierbij bijvoorbeeld aan een live cast die niet zomaar op pauze gezet kan worden, zij hebben hun focus nodig)
- Wanneer en hoe kun je wel/niet reageren tijdens een voorstelling?
LES VOOR HET VOORSTELLINGSBEZOEK
LEERDOEL: Leerlingen voorbereiden op het voorstellingsbezoek door hen te introduceren aan de cast members, het thema van de voorstelling en de vorm van de voorstelling.
BENODIGDHEDEN: Teaser van de voorstelling Father Figure (zie onderstaande video)
VERTEL DE LEERLINGEN: Dat ze binnenkort met de klas een dansvoorstelling gaan bezoeken en dat ze in deze les kennismaken met de dansers, het verhaal en de thema’s van de voorstelling en met de vorm van de voorstelling namelijk dans (en ook theater). Kijk de teaser met de leerlingen.
DE CAST
KEVIN THOMPSON
Kevin is een b-boy uit Suriname en is naast dansen ook actief als filmmaker.
Hij omschrijft zijn stijl als een fusion van alle dansstijlen die hij bezit, maar met breakdance als basis.
Voor Kevin kan iedereen een vaderfiguur zijn “Je kan zelf kiezen wie jouw vaderfiguur is op basis van de relatie”.
NOURI EL MAZOUGHI
Nouri is een Franse b-boy en omschrijft zichzelf als een veelzijdige danser, hierdoor kan hij op zijn eigen manier bewegen.
Een vaderfiguur is voor Nouri iemand die een grote hoeveelheid offers brengt voor zijn familie en zijn wijsheid deelt.
OSCAR STARINK
Oscar is een bekende b-boy uit de underground battle scene en is onderdeel van Underdogz Crew uit Utrecht. Zelf omschrijft hij zijn stijl als gecontroleerd, bewust en vloeiend, met breaking als fundering.
En ook Oscar vroegen wij om een omschrijving van een vaderfiguur: “Als iemand die een zorgzame rol heeft en een voorbeeldfunctie aan neemt. Een vaderfiguur leidt en inspireert de nieuwere generatie”.
POM ARNOLD
Pom was hij onder andere te zien in Holland’s Got Talent, THE IMMORTAL WORLD TOUR van Cirque Du Soleil (USA) en heeft ook in de Nederlandse theaters gestaan met verschillende theatervoorstellingen. Hij omschrijft zijn stijl als minimalistisch, clean en met een sterke basis.
Voor Pom is een vaderfiguur een man die zijn verantwoordelijkheden neemt als papa. “Grootbrengen, met of zonder tegenslagen. Een voorbeeldfunctie, steun en toeverlaat” aldus Pom.
JULINHO PIMENTEL
Onze laatste cast member is geen b-boy maar niet minder belangrijk, Julinho is onze multi-instrumentalist die de b-boys muzikaal begeleidt tijdens de voorstelling.
Julinho komt van origine uit Brazilië en is opgegroeid in een muzikale familie. Zijn muzikale carrière begon al op achtjarige leeftijd, hij trad op samen met zijn familie – Kriya Familia – en kwam in 1999 naar Nederland voor een tournee door Nederland. In 2001 kwamen zij terug voor een nieuwe tour en besloten zij in Nederland te blijven.
Dit is niet de eerste keer dat Julinho en Lloyd samenwerken, zo was Julinho 10 jaar geleden te zien in de voorstelling Father Father. Maar wat is een vaderfiguur voor Julinho? “Een vaderfiguur speelt een hele belangrijke rol in het leven van een kind, hij wijst de weg naar waar het vredig en liefdevol is”.
DE OFFICIËLE TRAILER
HET GESPREK
We raden u aan om voorafgaand in gesprek te gaan met uw leerlingen.
Vragen die daarbij kunnen helpen zijn:
- Wat is een vaderfiguur? (Er is geen goed of fout, het gaat om de interpretatie van de leerling)
- Kan een vaderfiguur ook iemand zijn die niet dichtbij je staat?
- Heb jij een vaderfiguur in jouw leven?
- Ervaar jij een vaderfiguur als iets positiefs?
NA AFLOOP VAN DE VOORSTELLING IN DE KLAS
Ook raden wij u aan om de voorstelling na te bespreken in de klas. Hieronder een aantal vragen om dit gesprek te voeren. Er zijn geen goede of foute antwoorden, het gaat om de beleving en ervaring van de leerlingen zelf.
- Welk stuk van de voorstelling is het meest blijven hangen?
- Wat is de verhaallijn of losse verhalen die volgens jou uitgebeeld werden?
- Kon je jezelf, een eigen ervaring, herkennen in de voorstelling?
- Wat vond je van de live muziek tijdens de voorstelling? Had dit voor jou een toegevoegde waarde?
- Vond je het gebruik van het decor passen bij het verhaallijn?
Wij wensen u en uw leerlingen veel plezier bij onze voorstelling!
Credits:
Inhoud lesmateriaal: Charlene ter Beek
Foto’s: Nurten Yurbas en Aqueene Wilson
Teaser gefilmd door Kevin Kessels
Teaser edit door Jasper Spobeck
Cast: Julinho Pimentel, Kevin Thompson, Nouri El Mazoughi, Oscar Starink, Pom Arnold
Muziekproductie: HAYP MUSIC (Alvin Lewis & Patrick Mijnals)
Choreografie: Lloyd Marengo en de dansers
Technicus: Quintus Visser
Lichtontwerp: Paul van Laak
Outside-eye: Peggy Olislaegers
Dramaturgie: Bart Deuss
Lloydscompany, s-Gravendijkwal 58A+B, 3014 EE Rotterdam
WWW.LLOYDSCOMPANY.NL