Lloyd Marengo wint Gouden Zwaan 2022

Op vrijdag 30 september 2022 om 22:10 uur nam hij de prijs in ontvangst in Theater aan het Vrijthof, Maastricht tijdens het Nederlands Dansdagen Gala. De Gouden Zwaan is de prijs voor de danser of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De jury ziet dat Lloyds “blijvende inzet voor de community onmiskenbaar groot is en vindt dat die erkenning verdient.” Wat een eer en wat zijn we trots!

JURYRAPPORT GOUDEN ZWAAN
De VSCD Dansjury heeft besloten om de Gouden Zwaan dit jaar toe te kennen aan een pionier, die zich onvermoeibaar heeft ingezet om hiphop dans naar het theater te brengen. Zo heeft hij de weg geplaveid voor veel choreografen, die zich aanvankelijk buiten de gevestigde academische paden begaven en die nu op de podia te zien zijn. De jury ziet dat zijn blijvende inzet voor de community onmiskenbaar groot is en vindt dat die erkenning verdient.

De winnaar van de Gouden Zwaan werd geboren in Rotterdam, waar hij in het begin van de jaren tachtig in aanraking komt met breakdance. In de tweede breakdance golf van de jaren negentig in Nederland speelt hij een voortrekkersrol. Hij danst bij de groep D-Control en is later een van de oprichters van de fameuze 010-Bboys crew. Vanuit de breakdance verbreedt hij zijn blik: hij danst ook bij Scapino Ballet Rotterdam en Conny Janssen Danst. Zijn eerste choreografie maakt hij in 2004. Het in 2012 bij Don t Hit Mama gemaakte Father Father wordt een regelrechte hit. De wijze waarop hij hiphop op het podium brengt, zonder de schoonheid en de rauwheid van de cultuur te verliezen, is bijzonder.
Alweer twintig jaar geleden was hij een van de medeoprichters van Hiphophuis Rotterdam. Als coach en choreograaf voor dansers en jonge makers, als jurylid en in het onderwijs, ook de afgelopen jaren beweegt hij zich als een spin in het web om verbindingen te leggen en nieuwe generaties te stimuleren om de stap naar het theaterpodium te maken.

De VSCD Dansjury heeft daarom besloten om de Gouden Zwaan toe te kennen aan Lloyd Marengo voor zijn unieke bijdrage aan de Nederlandse dans.

DANSPRIJZEN & NEDERLANDSE DANSDAGEN
De VSCD Dansprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de beste danser en dansproductie van Nederland tijdens de Nederlandse Dansdagen. Daarnaast is er de Gouden Zwaan, de prijs voor de danser(es) of choreograaf werkzaam in Nederland die met zijn of haar carrière een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. De Gouden Zwaan kent geen nominaties en wordt niet jaarlijks uitgereikt. De uitreiking vindt plaats tijdens het gala van Festival de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Nederlandse Dansjury bepaalt de genomineerden en de winnaars van de VSCD Dansprijzen.