Biografie Lloyd Marengo

Lloyd Marengo is een levende hiphoplegende in Rotterdam en daarbuiten. Getuige daarvan is zijn eigen tegel op de Nieuwe Binnenweg.

Lloyd Marengo is in 1973 geboren in Rotterdam. Als kleine jongen komt hij in het begin van de jaren tachtig in aanraking met breakdance. Zijn eerste performance is op zeventienjarige leeftijd samen met de groep ‘DCO’. Door op te treden in clubs en te dansen op de straat, raakte hij steeds meer geïnteresseerd in de hiphopscene.

Zijn eigen onderneming ‘Twilight’ opende hij in 1996, waar likeminds samenkwamen en bezig waren met dans, muziek en graffiti. Daar ontstond twee jaar later de groep 010Bboys. Zij begonnen met het optreden in buurthuizen en clubs, waarna al snel de grote bedrijfsfeesten en festivals volgden. Hier ontwikkelde Lloyd zich als danser en later als choreograaf. In 2002 was hij mede-oprichter van het Hiphophuis.

Danser / choreograaf / docent / jurylid

Vanaf 1999 danste hij bij het Scapino Ballet en ‘Conny Jansen. Bij het Act Festival in 2004 kreeg Lloyd voor het eerst de kans om zijn talent als choreograaf te laten zien met de voorstelling ‘French Connection’. Via de Kitchenette van Lantaren/Venster en Don’t Hit Mama van Theater Company Amsterdam in 2010 was de volgende trap op de ladder bereikt. Daar maakte hij twee voorstellingen met b-boys die tot wereldtop behoren: het duet Tag en Father Father.

Father Father was de eerste voorstelling van Nederlandse grond die op Breakin’Convention speelde. Daarna volgden Loud!, Mind Ur Step en was Lloyd choreograaf van B-Boy (Maas theater en Dans). De afgelopen jaren coachte Lloyd diverse dansers en opkomende makers, waaronder Pim Jansen, Sheyda Darab, Luciano Jackson, Sheree Lenting, Menno van Gorp, Xisco Riboch, Redo Ait Chitt en Justen Beer.

In 2019 startte deze pionier zijn eigen gezelschap: Lloydscompany. De eerste tourvoorstelling van Lloydscompany was Father Figure, gemaakt door Lloyd Marengo (voorjaar 2022). In september 2022 wint Lloyd Marengo de Gouden Zwaan voor zijn onmiskenbaar grote inzet voor de community. In het najaar van 2022 maakt hij kindervoorstelling Sribi Switi en in 2023 maakt hij Unbreakable met de Zuid-Afrikaanse danshit Soweto Skeleton Movers. Unbreakable gaat in première op Breakin’ Convention in Londen (eind april 2023).

 

Andere opdrachten

LloydsCompany focust op het maken van voorstellingen en begeleiden van nieuwe makers. Maar Lloyd is ook in andere velden actief, zoals onderwijs en de hiphopscene, bijvoorbeeld als jurylid.