FRESH: EXPECTATIONS VS. ME / XL

Foto door Xenia Kalogiros

 

Wat ontstaat er als wij ons loskoppelen van het beeld wat anderen op ons projecteren? Amira al Rawi, Jundary Leocaria en Cherella Gessel claimen de controle terug over hun identiteit. Ze reflecteren en reageren op de beperkende projecties die hen worden opgelegd.

Op deze avond gaat de solovoorstelling van Amira in première, genaamd Layla. Het tragische liefdesverhaal van Romeo en Julia kent iedereen, maar verder in de wereld is het verhaal van Layla en Majnun veel bekender. Ook de liefde tussen Layla en Majnun wordt wreed verstoord en onmogelijk gemaakt. De passie die zij voor elkaar voelen, zal nooit werkelijkheid worden. Gevangen zijn in een net van sociale conventies, verwachtingen en opgelegde beperkingen, die het volgen van een eigen weg en eigen keuzes onmogelijk lijken te maken. Het verlangen naar een onbereikbare liefde is wat Amira voelt in haar verlangen naar het kunnen zijn van vrouw en danseres zonder zich gevangen te voelen in dat net van sociale conventies, verwachtingen en opgelegde beperkingen. Die zeker in de lockdown zijn toegenomen.

 

Deze avond wordt aangevuld met een dansfilm van Jundary Leocaria, waarin zij zoekt vanuit haar DNA naar haar roots. Dans, muziek, visual art en poetry komen samen in een zoektocht die begint op Curaçao en zich verspreidt over diverse continenten. Daarnaast maakt Cherella Gessel speciaal voor deze avond een compilatie uit haar voorstelling Yoniverse. Met zelfgeschreven hiphop songs legt zij de weg af naar heling en balans in zichzelf. Herkenbaar thematiek voor een ieder die vastloopt in denkpatronen en stigma’s.

Ook Rotterdams experimentele kunstenaar Fatima Roobe maakt deel uit van deze FRESH avond. In haar reis van ontsnappen uit kaders van ‘moeten-zijn’, is haar eindbestemming ‘volledig-zijn’. Haar werk staat altijd tussen werelden in: van digitaal tot print en van beeld tot geluid. Haar werk is een vertaling van pijn en schaamte naar vreugde en verbeelding.

Voorafgaand wordt er een video getoond over de totstandkoming en het proces van de voorstelling. De voorstelling is onderdeel van het Urban Talent traject van het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Duur voorstelling: 75 minuten (o.v.b.).

Scannen voor toegang
Het Maaspodium werkt momenteel met Scannen voor toegang. Ben je 13 jaar of ouder? Download dan thuis alvast de CoronaCheck-app en maak daarin jouw QR-code aan om naar binnen te kunnen. Je kunt dit doen als je gevaccineerd bent, corona gehad hebt of als je binnen 24 uur voor aanvang getest bent via testenvoortoegang.org. Lees meer over Scannen voor toegang.